TELEKINFO.COM - építési telkek, fejlesztési területek Budapesten és környékén - construction sites in Budapest, Hungary - építési telek, telek, fejlesztési terület, site2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >


Hírek

2008.08.21.
Élhetőbb lakások épülnek ősztől

Forrás: Világgazdaság

Több lesz az élhetőbb lakás – ez lehet a legfontosabb hozadéka az építési jogszabályok hamarosan életbe lépő változásainak. Utaktól messzebb kell építkezni, nagyobb szobákat kell kialakítani, és a liftekre vonatkozó szabályok is a lakóknak kedvezően változnak.

Az építkezéseket némileg megdrágíthatják ugyan az új előírások, ám a piaci túlkínálat miatt nemigen tudják majd áremelési szándékaikat érvényesíteni az ingatlanfejlesztők – vélik szakértők. Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet legújabb variációja az eddiginél pontosabban, egyértelműbben fogalmaz meg számos műszaki feltételt, hogy a későbbiekben ezek ne lehessenek vita forrásai.

Az egyik legfontosabb változás, hogy a jövőben nem lehet építkezni a gyorsforgalmi utak tengelyétől számított 250 méteres távon belül, míg a főutaknál 50 méterben szabták meg a tiltott terület szélességét. Ezzel egyértelműen az a cél, hogy csendesebb, tisztább környezet vegye körül a mostantól felépülő lakásokat.

Az otthonok legalább egyik hálószobájának „benapozottnak” kell lennie, azaz február 15-én minimum egy órán át be kell sütnie a napnak. A túlzott felmelegedés ellen pedig nem csak a légkondicionáló lehet a megoldás, az új épületek tervezőinek építészeti eszközökkel, árnyékolókkal, növényekkel kell megoldást találniuk a hőguta kivédésére. Egyébként a klímaberendezésre vonatkozó szabályok is módosulnak: az épületekre csak takarva, a külső megjelenést nem zavaró módon lehet ezeket felszerelni.

A szobák mérete is „emberibb” lesz, ugyanis a lakás legalább egyik szobájának el kell érnie a 17 négyzetmétert, ám ebbe – amerikai konyhás nappali esetén – nem lehet beleszámítani a konyha és az étkező területét. A legkisebb szobának is minimum 8 négyzetméteresnek kell lennie, azaz a beruházók a jövőben nem alakíthatnak ki 6 négyzetméteres, félszobának csúfolt lyukakat. Az is előírás, hogy a kétszobásnál nagyobb lakásokban az illemhelyet a fürdőszobától elkülönítve építsék meg.

Kíméli a lábakat az az új szabály, amely szerint a korábbi 13,6 helyett már a tíz méter magasságot elérő, azaz az egy+három szintes épületekbe is liftet kell építeni. Eddig azt szokhattuk meg, hogy csak a négyemeletes és annál magasabb házakban találunk személyfelvonót. Az úgynevezett középmagas és a magas – harminc méter feletti – épületekbe pedig bútorszállításra alkalmas liftet is kötelező beépíteni. Lakásonként gondoskodni szükséges egy biciklitároló kialakításáról is.

A parkolási problémákat szintén orvosolják az új előírások: minden hatlakásosnál nagyobb házba a terepszint alá garázst kell építeni. Egy gépjárműtároló nem lehet kisebb 2,70-szer 5 méteresnél. A jelentős idegenforgalmi, illetve központi szerepet játszó települések önkormányzatára is ró feladatokat az új szabályozás, mivel előírja, hogy biztosítaniuk kell az oda látogatók járműveinek – gépkocsi, autóbusz, kerékpár – az elhelyezését.

Az új rendelet szövege július 14-én jelent meg a Magyar Közlönyben. A változások döntő része az ezt követő hatvanadik napon, azaz szeptember 12-én lép hatályba, kivétel a garázsszabály: a hatlakásosnál nagyobb házakba csak 2013-tól lesz kötelező gépkocsitárolót építeni.
Kezdőlap | Szolgáltatásaink | Bemutatkozás | Kapcsolat | Eladó telkek | Kiadó telkek | Ingatlanfelvétel