TELEKINFO.COM - építési telkek, fejlesztési területek Budapesten és környékén - construction sites in Budapest, Hungary - építési telek, telek, fejlesztési terület, site2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >


Hírek

2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?

Forrás: Portfolio.hu

Az agglomeráció ingatlanforgalma hasonlóan nő a fővárossal, ám a Budapesten tapasztalható áremelkedés még nem mindenhol indult el - derül ki a Duna House elemzéséből.

A tavaly érzékelhető ingatlanpiaci forgalomnövekedés az agglomerációra is kihatott. Országosan nézve a pozitív ingatlanpiaci eredményeket elsősorban a nagyvárosok produkálják, a kisebb települések még nem tudják követni a felfelé ívelő trendet. A fővárosi agglomeráció természetesen kivétel, hiszen sokan itt találják meg a kedvükre való házat, vagy lakást, többnyire a budapesti árak alatt.

Az összes főváros környéki adás-vételi darabszámot tekintve a Duna House ingatlanközvetítő másfélszer annyi tranzakciót regisztrált az elmúlt fél évben, mint 2013 első félévében, igaz a két időszak országos szinten hasonló eredményeket produkált. Azagglomeráció egészét tekintve azonban stagnálnak még az árak, míg a budapesti árindexek meredeken íveltek felfelé a tavalyi év második felében, olyan mértékig, hogy már a válság előtti szintet érintik. Minden települést és ingatlantípust átlagolva az agglomerációban elkelt lakások átlagos négyzetméter ára 170 ezer forint volt az elmúlt két évben. Ezen belül a családi házakat 164 ezer, a lakásokat 185 ezerért vásárolták ebben az időszakban.

A legnagyobb forgalmat a Déli szektor bonyolítja, amely az agglomeráció ingatlanpiacának 38%-át teszi ki. Az itt bonyolított adás-vételek 148 ezer Ft/nm átlagon történtek. Második legforgalmasabb az Északi szektor (23%), itt egy négyzetméter 179 ezer Ft volt. Harmadik 14%-os piaci aránnyal a Keleti szektor, ahol 165 ezer Ft/nm-en vették az ingatlanokat, majd a Délkeleti következik 10%-kal és 144 ezres átlaggal. A Nyugati szektor a piac 9%-át tette ki és 177 ezer Ft-on-, az Északnyugati 7% volt és a legmagasabb, 202 ezres négyzetméteráron történtek a vásárlások.

Az egyik legforgalmasabb település Érd, és itt már tapasztalható áremelkedés is. 2013 elején a városban eladott ingatlanok átlagos négyzetméterára 150 ezer Ft volt, ami mostanra meghaladta a 160 ezret. Szintén népszerű még Vác, de itt például a 160 ezer Ft/nm-es átlag nem mozdult az elmúlt 2 évben. A drágább területek közül pl. Dunakeszin szintén tapasztalható lassú emelkedés, 200 ezerről 220-ra mentek fel a négyzetméterárak.
Kezdőlap | Szolgáltatásaink | Bemutatkozás | Kapcsolat | Eladó telkek | Kiadó telkek | Ingatlanfelvétel