TELEKINFO.COM - építési telkek, fejlesztési területek Budapesten és környékén - construction sites in Budapest, Hungary - építési telek, telek, fejlesztési terület, site2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >


Hírek

2008.09.01.
A Hegyvidéken nincs pangás

Forrás: napi.hu

A XII. kerület lakáspiaca a magas árak miatt ugyan túlkínálatos, azonban az új építésű projektek megjelenése, s a módosabb vásárlói réteg érdeklődésének fokozódása miatt érezhetően élénkül a forgalom.

A Déli pályaudvar és az Alkotás út környezetében többnyire 320-350 ezer forint között szóródik a használt lakások négyzetméterára, bár a nagy forgalmú Alkotás úton a rosszabb fekvésű és állagú lakások ennél olcsóbban, akár már 280-290 ezer forintért is elérhetők. A Németvölgyi úttól felfelé haladva a hegyen, egyre emelkedik az ár, s egy-egy jó fekvésű telken épült, panorámás családi házért vagy villáért nem ritka a 800-900 ezer forintos kínálati négyzetméterár sem.

Különösen a Németvölgyi úti ingatlanoknál alapvető követelmény a városra nyíló panoráma, a nagy terasz, a telek előnyös elhelyezkedése és a minőségi felújítás.

Az 1940-ben alapított XII. kerület töretlenül őrzi népszerűségét a Budához ragaszkodó lakáskeresők körében. Sőt az ingatlanforgalmazók tapasztalatai szerint - magas négyzetméterárai ellenére - bizonyos lakástípusok estében napjainkban még vezeti is a keresleti listát. A vonzódás - Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője szerint - egyértelműen a hegyvidék és a belváros együttes közelségének, a sok zöldterületnek, a jó közlekedési kapcsolatoknak, nem utolsósorban pedig a kerületben évek óta zajló, folyamatos fejlesztéseknek köszönhető. Mindez hozzájárult, hogy ma már nemcsak a jobb módú vevők, hanem a fiatal családok is kezdik felfedezni a kerület értékeit.

A Hegyvidék ingatlanpiaca két markánsan elkülönülő részre osztható. Az egyik az alacsonyabb árakon lakásokat kínáló Déli pályaudvar és Alkotás út környéke, ahol nagy lakásszámú társasházak találhatók, a másik pedig a Németvölgyi úttól felfelé fekvő terület. A kereslet Murányi szerint ennek függvényében szintén két szegmensre bontható. Az egyik körbe tartozó fiatalok főleg az 1,5-3 szobás lakásokat keresik, például a legnépszerűbb Ugocsa, Kis János altábornagy vagy Hollósi Simon utcákban, 13 és 26 millió forint közötti árban.

A másik vásárlói körbe tartozó magasabb jövedelműek pedig inkább a hegyoldali jó minőségű, 35 millió forint feletti családi vagy villaházak után érdeklődnek. Ez utóbbi árkategóriával kapcsolatban elmondta: jellemző, hogy a Normafa vagy a budakeszi vadaspark környékén egy-egy szép családi házért a 150 millió, a Széchenyi-hegy tetején pedig egy 600 négyzetméteres luxusvilláért a 330 millió forint sem számít soknak a luxusra vágyó vevők körében. Ebben a kategóriában természetesen - a magas árak függvényében - a vevők elvárásai is jóval magasabbak.

A kerület hegyoldalában úgynevezett kockaházak is vannak szép számmal eladósorban, s mivel zömében erkélyesek és jó a beosztásuk, könnyen gazdára találnak. Nehezen találni viszont vevőt a szuterénlakásokra, különösen a lepusztultabb, nem túl előnyös helyen lévő házakban, és alacsony a kereslet a zajos, túl forgalmas helyen lévő lakóingatlanok iránt is.

Kala Imréné, a Kala és Társa Ingatlantanácsadó Kft. ügyvezetője - aki jó ismerője a kerület ingatlanpiacának - szintén a forgalom élénkülését tapasztalja. Mint mondja: bár zömében magyarok a vevők, néhány kiemelt helyen a külföldiek is jelen vannak. Ilyenek például a Széchenyi-hegyi Normafa és Rege utak, ahol nemcsak a jobb módú hazai vevők keresik a 300-500 milliós házakat, hanem a külföldiek is. A hegyről lejjebb menve, a Fodor utca, Orbán tér környezetében is - a hely és a jó közlekedés miatt - a kisebb házaknak éppúgy van keletjük, mint a használt, közte a csúsztatott zsalus társasházi lakásoknak. Ez utóbbiak közül a 2-3 szobásak a favoritok, a négyzetméterárak pedig 450-500 ezer forint között szóródnak. A korábban - 80-as években - átadott, például Tündér utcai lakóparki lakások négyzetméteréért 500-600, míg a 90-es években épültekért 600-700 ezer forintot kérnek a tulajdonosaik. A Böszörményi út környezetében, vagyis keresztutcáiban - például a Hollósy Simon utcában - ennél jóval alacsonyabbak a négyzetméterárak: attól függően, hogy van-e lift a házban, milyen fekvésű és állapotú a lakás, 320-400 ezer forint között mozognak.
Kezdőlap | Szolgáltatásaink | Bemutatkozás | Kapcsolat | Eladó telkek | Kiadó telkek | Ingatlanfelvétel