TELEKINFO.COM - építési telkek, fejlesztési területek Budapesten és környékén - construction sites in Budapest, Hungary - építési telek, telek, fejlesztési terület, site2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >


Hírek

2008.09.09.
Élénkíti az ingatlanpiacot az M0-ás

Forrás: Elephant Holding


Nagyfokú érdeklődés tapasztalható a kereskedelmi, logisztikai és lakóingatlanok iránt a napokban átadásra kerülő M0-ás körgyűrű vonzáskörzetében - derült ki az Elephant Holding elemzéséből

„Jól megfigyelhető tendencia az, hogy az érintett települések – Csömör, Kerepes, Kistarcsa, Nagytarcsa, Pécel, Maglód, Gyömrő, Üllő, Ecser valamint Vecsés – önkormányzatai rohamléptekben készítik elő a hozzájuk tartozó területek rendezési tervét, valamint az átminősítések és a parcellázások is gyorsabban haladnak, mint néhány éve.” – mondja Csikós Balázs, az Elephant Holding igazgatója.
A hivatalok ébredésének oka, hogy az M0-ásnak köszönhetően nem csak a kereskedelmi és logisztikai, de a lakóingatlanok iránti kereslet is nő. Sokan, akik eddig nem számoltak a drága budai, vagy nehezen elérhető pesti agglomerációba költözéssel, most megfontolják ezt; valamint jelentős azok aránya is, akik a távolabbi városokból, vidéki településekről igyekeznek a főváros keleti részének vonzáskörzetében otthont találni maguknak.

Lakóépületek

Az Elephant elemzése szerint a növekvő kereslet mindenképpen intenzívebb építési tevékenységet eredményez az M0-ás környékén. Jóllehet, a szakértők nem a „klasszikus” többemeletes, soklakásos lakóparkok további térhódítását vetítik előre, a körgyűrű vonzásában épülő projektek inkább a tágasabb kialakítású lakókertek, villaparkok mintáját követik. Ennek megfelelően a beruházók többemeletes épületek helyett inkább szellős sorházakban gondolkodnak, négy- legfeljebb nyolclakásos társasházakban, ikerházakban.
„A lakáskeresők nem a város zsúfoltságát keresve költöznek az agglomerációba, inkább szabad levegőre, élettérre vágynak. A kert legyen minél nagyobb, tágasabb, hogy kompenzálja a napi ingázást.” – érzékelteti a fejlesztői logikát Csikós Balázs.
Az Elephant prognózisa szerint ugyanakkor gyakori lesz az is, hogy az építési terület egy részét nagyméretű, 2000-3000 m²-es villaparcellaként értékesítik. Sokan tehát azért vesznek telket az M0-ás vonzáskörzetében, hogy felépítsék saját házukat a frissen parcellázott területeken. A szakértők szerint ebben a szegmensben igen elterjedtek a nem tradicionális építési módszerek, a könnyűszerkezetes és gerendaházak, valamint az alternatív energiaforrások (hőszivattyúk és napelemek) tudatos kiaknázása.

Befektetőknek fontos a megítélés

Hogy melyik településen érdemes ingatlant vásárolni? Az Elephant szakértői rámutatnak, hogy a választásban nem csak praktikus szempontok játszhatnak szerepet. Megéri figyelemmel kísérni azt, hogy melyik településnek sikerül pozitívan megkülönböztetni magát a versenytársaitól, melyik lesz divatosabb, keresettebb akkor, amikor majd szűkösebbé válik a kínálat ezeken a településeken, és az árszint is meredeken emelkedni kezd.

Kereskedelmi ingatlanok

Az M0-ás gyorsforgalmi út menti önkormányzatok gőzerővel készülnek arra, hogy megfelelő teret biztosítsanak a körgyűrű mentén várhatóan gombamód szaporodó kereskedelmi beruházásoknak. Amint azt Harmat Levente, az Elephant Holding leányvállalataként működő Rákos mezeje Zrt. vezetője elmondta már számos nemzetközi vállalat és hipermarket lekötötte a fejlesztési területeket az új út mentén. Ezeken a telkeken az építkezés megindulását a beruházók általában az elkerülő gyorsforgalmi út átadásához kötik.
Mivel a tapasztalatok szerint az első nagyberuházás vonzza a többi kis- és nagykereskedelmi áruházláncot, elosztó központot, a szakember erőteljes gazdasági növekedést prognosztizál az érintett részen. „A keleti szektor megnyitásával Csömör, és Vecsés között is lejátszódhat az a folyamat, amely meghatározta Törökbálint és Budaörs fejlődését az elmúlt 10 évben.”

Kezdőlap | Szolgáltatásaink | Bemutatkozás | Kapcsolat | Eladó telkek | Kiadó telkek | Ingatlanfelvétel