TELEKINFO.COM - építési telkek, fejlesztési területek Budapesten és környékén - construction sites in Budapest, Hungary - építési telek, telek, fejlesztési terület, site2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >


Hírek

2008.10.06.
Rossz hír: rejtett lakáshitel-szigorítások a bankoknál

Forrás: napi.hu

A magánszemélyeknél a bankok egyelőre inkább csak rejtett módon szigorítottak, sokan a korábban reálisan vártnál kevesebb kölcsönhöz juthatnak.

A hazai ingatlanpiac kétségtelenül nem túlfűtött, de a jelzáloghitel-válság így sem maradhat minden következmény nélkül Magyarországon. A hazai bankok azonban egyelőre inkább csak rejtett módon szigorítottak hitelezési gyakorlatukon. A magyarországi hitelfedezeti ráta (loan-to-value ratio; LTV) éppen az érlelődő válság idején kezdett határozottan emelkedni. Az ingatlanközvetítők és hiteligénylők körében szerzett tapasztalataink szerint a velük együttműködő értékbecslők egy évvel ezelőtt még nagy arányban fogadták el az adásvételi szerződésben szereplő árat a piacinak, ma azonban - a korábbi gyakorlatnak megfelelően - a potenciális adósok ennél biztosan alacsonyabb összegre számíthatnak. Ez azt jelenti, hogy a becslés a piaci érték alatt akár húsz százalékkal is lehet. Ezután a hitelintézet kiszámítja a hitelbiztosítéki értéket, ami esetleg csak az előbbi ár nyolcvan százalékára rúg. Ezt követően egy nyolcvanszázalékos LTV a valóságban azt jelenti, hogy a bank az ingatlan jelenlegi piaci értékének alig több mint ötven százalékát finanszírozza.


Amennyiben az értékbecslők így járnak el - hangsúlyozta az Erste lakossági jelzálog-finanszírozási szakértője -, az nyilván az ingatlanpiac változása miatt van, a használt lakások és a nem jó lokációjú új ingatlanok piaci értéke jelenleg stagnál, néhol csökkenhet is. A Raiffeisennél azt emelték ki, hogy egyre tudatosabban próbálják eddigi tapasztalataikat beépíteni hitelkockázat-kezelési szabályrendszerükbe, ami a hitelezési feltételek szigorításával is járhat. A korábban az adósok számára kedvező változásokról beszámoló bankok (Napi, február 28.) a hitellehetőségeket most firtató kérdésünkre általában nem válaszoltak. Nem véletlenül rögzítette viszont az idén év elején a Magyar Nemzeti Bank és a pénzügyi felügyelet elnöke közös ajánlásában aggódva, hogy az új folyósítású lakáshitelek több mint felénél a hitelösszeg már meghaladja a fedezet értékének 70 százalékát. Ez mostanra alighanem már módosult, bár a lapunknak nyilatkozó bankok (köztük például a CIB) szinte kivétel nélkül változatlan gyakorlatukat hangoztatták.

Az OTP Banknál - tudtuk meg - a hitel/hitelbiztosítéki érték arány jellemzően 50-60 százalék. A Budapest Bank (BB) szerint az elmúlt években a hitelhányadok az állami kezességvállalás, valamint a jelzáloghitel-biztosítás megjelenésének köszönhetően nőttek. Mint elmondták: ez tette lehetővé a BB-nek, hogy szabad felhasználású kölcsön esetében akár 85, lakásvásárlási kölcsön esetében pedig 95 százalékig finanszírozza ügyfeleit. Az Erste Banknál a maximális finanszírozási arány megfelelő jövedelem esetén jelenleg a hitelbiztosítéki érték 105 százaléka, így a vételár 90 százaléka akár hitelezhető is, azonban érzékeltették: alaposan megnézik, ezt milyen esetben teszik lehetővé. A hitelek drágításán kívül (amire már több banknál szintén sor került) az ügyfelek pénzhez jutási lehetőségeinél az LTV csökkenésén túl más rejtett nehézségek is akadnak. A Raiffeisennél elmondták, mindig preferálták (például alacsonyabb hitelkamattal) a jövedelemigazolás mellett benyújtott hitelkérelmeket, és ebben a jövőben sem terveznek változást. Az enélkül benyújtott igénylések esetében azonban a korábbinál körültekintőbben járnak el.

Enyhítésről kizárólag az UniCreditnél beszéltek. Komócsi Sándor ügyvezető igazgató elmondta: a bankhoz fordulók szeptember vége óta ugyanarra az ingatlanra magasabb összegű hitelt igényelhetnek. Az UniCredit által finanszírozott projektek keretében épülő új lakások esetén akár a teljes vételárat is elérheti a hitel összege. Használt lakások vásárlása esetén pedig a hitelbiztosítási érték száz százalékban finanszírozható.

Kezdőlap | Szolgáltatásaink | Bemutatkozás | Kapcsolat | Eladó telkek | Kiadó telkek | Ingatlanfelvétel