TELEKINFO.COM - építési telkek, fejlesztési területek Budapesten és környékén - construction sites in Budapest, Hungary - építési telek, telek, fejlesztési terület, site2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >


Hírek

2008.11.03.
Még nem értük el a gödör alját - Sorra kapja a pofonokat az építőipar

Forrás: portfolio.hu

Sorra kapja a pofonokat az építőipar az utóbbi években, melynek eredményeként az ágazat egyre gyengébb eredményeket produkál: a termelési volumen az idén nyáron az öt évvel ezelőtti szintre süllyedt, és egyáltalán nem biztos, hogy ez már a gödör alja. A rendszerváltozás óta nem fordult elő, hogy négy egymást követő évben csökkenjen az építőipar teljesítménye - ám ahogy az most kinéz, a 2006-2009-es időszakban ez megtörténhet.


Az építőipar teljesítményét korábban alapvetően két-három tényező befolyásolta. Az egyik a lakásépítési aktivitás, a másik a kormányzat útépítési kedve - e kettőt pedig a vállalati, önkormányzati beruházási hajlandóság egészítette ki.

Sorolhatjuk az okokat

Nézzük, milyen hatások érték a szektort az utóbbi években! A lakásépítés a jövedelmek gyors növekedése és az alaposan megtámogatott forintalapú jelzáloghitelek révén futott fel. Az első sokkot 2003 végén a hitelkondíciók jelentős szigorításától kapta.

A forinthitelek sokkja mellé jött 2004-ben a reálbérek visszafogása. De ezek a tényezők még nem rázták meg a piacot különösebben, hiszen a bankszektor rugalmasan állt át a devizaalapú jelzáloghitelezésre, amelynek kondíciói megközelítették a korábbi slágertermék, az államilag támogatott forintalapú jelzáloghitelek kondícióit.

Ezzel együtt a lakásépítések visszaestek a 2004-es csúcsról, ami némileg természetes jelenség is, hiszen - a kereslet egy részének a korábbi években mutatott előrehozatalára gondolva - a korrekció logikus.
Kezdőlap | Szolgáltatásaink | Bemutatkozás | Kapcsolat | Eladó telkek | Kiadó telkek | Ingatlanfelvétel