TELEKINFO.COM - építési telkek, fejlesztési területek Budapesten és környékén - construction sites in Budapest, Hungary - építési telek, telek, fejlesztési terület, site2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >


Hírek

2008.11.14.
"Bizonyos vevői csoportok kiszorulnak az ingatlanpiacról.." - Interjú

Forrás: Portfolio.hu

Az elmúlt néhány hét eseményei milyen hatást gyakoroltak a lakáspiacra? Az újlakások tekintetében és a használtak vonatkozásában mi változhat a jövőben? Mekkora kereslet és kínálat visszaesésre kell felkészülni? A lakáspiac jövőjéről kérdeztük Hunyady Attilát, az AL Holding Ingatlanfejlesztő Zrt. elnöke. Hunyady Attila meghívott előadója lesz a november 11-én immáron negyedszer megrendezésre kerülő Portfolio Property Investment Forum-nak, Magyarország legnagyobb ingatlanpiaci konferenciájának.

Portfolio.hu: Mennyire tekinthető befagyottnak az újlakás piac? Mennyiben akadályozza az új fejlesztéseket a finanszírozási válság?

Hunyady Attila: Amint az a legfrissebb, nov. 5-én kiadott, AL Holding - GKI negyedéves jelentésből és az AL Holding aktuális piackutatásából is kiderül, a piac azért nem fagyott be, a tényleges üzletkötések száma megfelel az előző negyedévi kb. 1300 darabnak. A visszaesés persze jelentős, tavalyihoz képest kb. stabil 40%- az idei év során. A finanszírozási válság miatt kialakult pénzszűke objektív akadály, új projektek nem vagy csak nagyon nehezen kapnak zöldlámpát a pénzintézeteknél és így nem vagy akadozva indulnak el.

A lakosság korlátozott hozzáférése a hitelekhez mennyire változtathatja meg a lakásigényeket (méret, árszint)?

H.A.: Ilyen rövid távon még nem alakult ki új trend, de a nehezedő vevői hitelezés (magasabb kamatok és önerő, egyéb szigorítások) miatt valószínűsíthető, hogy bizonyos vevői csoportok kiszorulnak a piacról, egyértelműen a jelentős önerővel rendelkező vevők kerülnek előtérbe. Ugyanakkor nem várjuk a garzonlakás boom visszatérését sem, inkább az előbb említett, legalacsonyabb vásárlóerővel rendelkező vevői csoport teljes kiszorulására számítunk.

Milyen folyamatokat tükröz a legfrissebb AL Holding GKI felmérés?

H.A.: Az előző negyedévben jelentősen javuló AL GKI index értéke most újra visszaesett, ezt mi a pénzügyi bizalmi válság természetes következményének tekintjük (a lakossági felmérés időpontja, a legnagyobb "pánik" közepébe esett). Az AL Holding piackutatása azonban már azt is jelzi, hogy az óvatos kereslet mellett idén jelentősen kevesebb új projekt értékesítése indult el. Az idén eddig 54 százalékkal kevesebb lakást kínálnak újonnan értékesítésre kerülő projektben, mint tavaly, sőt ha csak a harmadik negyedévet nézzük ez a visszaesés 78%! A hitelválság miatt megnövekedett finanszírozási költségek és az általános forráshiány miatt várhatóan számos - egyébként jelentős lakásszámú - projekt nem indul el a következő fél évben. Így a pénzügyi bizalmi válság okozta kereslet visszaesés mellett egyidejűleg akár azt meghaladó mértékű kínálati visszaesés is kialakulhat a következő fél-egy évben.


Számítasz-e tisztulásra az ingatlanpiacon a jelenlegi hitelpiaci válság hatására?

H.A.: Egyértelműen igen, a koncentráció folytatódik. A mostani helyzetben csak stabil fejlesztő, jó helyen lévő, jó minőségű és ebben a nehéz időszakban is eladható termékkel életképes ebben a szektorban.
Kezdőlap | Szolgáltatásaink | Bemutatkozás | Kapcsolat | Eladó telkek | Kiadó telkek | Ingatlanfelvétel