TELEKINFO.COM - építési telkek, fejlesztési területek Budapesten és környékén - construction sites in Budapest, Hungary - építési telek, telek, fejlesztési terület, site2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >


Hírek

2008.11.25.
Mire költhetünk jövőre? Úgy tűnik, nem új lakásra

Forrás: Napi.hu

Jövőre csökken a lakosság reáljövedelme, ám az elmúlt évek tapasztalataival ellentétben az emberek ezúttal nem próbálják majd meg tompítani a fogyasztásban beálló csökkenésüket eladósodással - vélik a jegybank szakértői. 2009-2010-ben a jövedelmükből fogyasztásra és beruházásra kisebb arányban költenek majd a háztartások, a megtakarítási ráta viszont emelkedni kezd.

Az elmúlt években a háztartások fogyasztásukban és beruházásaikban nagymértékben támaszkodtak devizahitel-felvételre. A globális tőkepiaci válság hazai következményeként szigorodó hitelezési feltételekre azonban akár igen erőteljesen is reagálhat a lakosság - áll a jegybank legfrissebb inflációs jelentésében, amelyben többek között a háztartások várható fogyasztási, megtakarítási magatartását elemzik a szakértők.

A jegybank két forgatókönyvvel számolt, az optimistább szerint a hitelezés csak fokozatosan fog lassulni, így érve el 2009 végére a hosszabb távon várható értékét, melyet a pozitív hitelezési sokkok - állami lakáshitel támogatás, devizahitel bőség - előtti évek (2000-2001) átlaga alapján a rendelkezésre álló jövedelem 4 százalékában határozott meg a jegybank szakértői stábja. Ebben a szcenárióban a lakosság felhalmozási és fogyasztási hajlandósága csak fokozatosan csökken.


A második változatban rövid távon drasztikus hitelcsökkenést feltételezett a jegybank, gyakorlatilag zérus nettó háztartási hitelfelvételre készítették az előrejelzést. (Majd e szintről fokozatosan növekedhet a hitelezés a hosszabb távú pályához.) Ebben az esetben a lakosság felhalmozási rátájának visszaesése drasztikus mértékű lehet, megközelítve a 90-es évek első felére jellemző arányokat, és erőteljesebb korrekciót várunk a szektor fogyasztási hajlandóságában is.

A nettó hitelfelvétel visszaeséséhez a lakosság részben a rendelkezésére álló pénzügyi eszközök csökkentésével is alkalmazkodik majd, összességében azonban az MNB úgy látja, hogy az óvatossági motívum szerepe a szektor viselkedésében érdemben erősödhet. Ez utóbbi következtében mindegyik forgatókönyvben a nettó pénzügyi megtakarítások emelkedése valószínűsíthető.

A jegybank előrejelzése szerint a háztartások rendelkezésre álló jövedelme az idei 1 százalék alatti növekedés után 2009-ben - 2006-hoz és 2007-hez hasonlóan - ismét visszaeshet, és csak 2010-ben növekedhet ismét, 1,3-1,8 százalékkal. A jövedelemcsökkenés egy része a kormányzati intézkedésekhez, másik része az általános gazdasági környezet romlásához köthető. A 2008-as kismértékű fogyasztásnövekedést követően mindkét forgatókönyvben a fogyasztás visszaesését várják jövőre, és 2010-ben is csak minimális növekedéssel számolnak a közgazdászok.

Figyelembe véve, hogy a lakásberuházásoknál a fogyasztásnál nagyobb a finanszírozásban a hitelek aránya a hitelezés visszaesése a fogyasztásnál nagyobb visszaesést fog okozni a háztartások beruházásaiban. A lakásberuházásokban még optimista esetben is 10 százalékot meghaladó visszaesés lehet jövőre a romló és bizonytalanabbá váló jövedelem-kilátások és a hitelezés beszűkülésének együttes hatásaként.

Kezdőlap | Szolgáltatásaink | Bemutatkozás | Kapcsolat | Eladó telkek | Kiadó telkek | Ingatlanfelvétel