TELEKINFO.COM - építési telkek, fejlesztési területek Budapesten és környékén - construction sites in Budapest, Hungary - építési telek, telek, fejlesztési terület, site2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >


Hírek

2009.01.06.
Gyorsabb eljárás, fehérebb építőipar

forrás: Portfolio.hu


Akár egy évvel is rövidebb lehet az építési engedélyhez szükséges eljárási idő a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium 2008-ban hozott intézkedéseinek köszönhetően.

Az építőipari beruházások felgyorsítására, az engedélyezések egyszerűsítésére tett erőfeszítések eredményeként mára több tucat eljárás esetében megszűnt a hatósági engedélyezés kötelme, az építőipari kivitelezésben pedig a tisztességes piaci magatartás jogszabályi feltételei kerültek megerősítésre.

A 2008-as év meghatározó közigazgatási programjának - az építőipari gyorsítási programnak - keretében több mint 30 jogszabály módosult. A gyorsító csomag öt átfogó területen kezdeményezett egyszerűsítést, jellemzően a nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásokhoz kapcsolódóan. Így jelentős változások történtek a terület- és telekszerzési eljárásban, az építési engedélyezési eljárásban, a szakmagyakorlói jogosultságok megszerzésében, az építőipari kivitelezésben, valamint az építési követelmények áttekinthetőbbé tételében.

Az építési engedélyezési eljárásoknál bevezették az építésügyi igazgatási szakértő és az összevont hatósági eljárás intézményét, amellyel lényegesen - akár egy évvel is - csökkenthető az eljárás ideje. A kiemelt beruházásoknál a szakhatósági eljárások ügyintézési határideje is jelentősen csökkent. Ma ezek ügyintézési ideje 15 nap, amely egy alkalommal hosszabbítható meg legfeljebb további 8 nappal. 2009. január 1-jétől hatályos az a jogszabály, amely az építésügyi szakhatóságok számát és a közreműködők körét csökkenti - tovább egyszerűsítve ezzel az engedélyezési eljárást. Az építőipari kivitelezésben elsősorban a tisztességes piaci magatartás jogszabályi feltételeit erősítették meg. Például a feketemunka, valamint a lánctartozások visszaszorítása érdekében a reális árképzést, a szerződések részletes dokumentálását, a pontos költségvetés elkészítését célzó szabályozást fogadott el a kormány. Az intézkedésekkel reményeink szerint csökkennek a feketemunka, a lánctartozás és a közbeszerzési anomáliák okozta problémák.

Az építési vállalkozók szerződéskötéskor csak úgy kalkulálhatják díjaikat, hogy abban legalább az építőipari rezsióradíj alapján számolt munkadíjat kell szerepeltetniük, az alá senki nem ígérhet. Így a bérterheket megfizető vállalkozók a közbeszerzéseken nem kerülnek hátrányba azokkal szemben, akik feketén foglalkoztatják a munkásokat. A pótmunka és a többletmunka - szintén 2008 szeptemberétől hatályos - fogalmának meghatározásával, illetve az elszámolásukra vonatkozó egyértelmű szabályozással várhatóan csökken a szerződő felek - így különösen az építőipari vállalkozók - korábbi kiszolgáltatottsága. A gyorsítási program nem zárult le a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium közleménye szerint. Már folyik az a szakmai munka, amelynek eredményeként várhatóan 2009 végéig további egyszerűsítések kezdődnek meg. A gyorsítási csomag várhatóan kiterjed az összes építési beruházásra. Kiemelt feladatként jelenik meg a lánctartozások problémájának kezelése és a párhuzamos eljárások megszüntetése.

Kezdőlap | Szolgáltatásaink | Bemutatkozás | Kapcsolat | Eladó telkek | Kiadó telkek | Ingatlanfelvétel