TELEKINFO.COM - építési telkek, fejlesztési területek Budapesten és környékén - construction sites in Budapest, Hungary - építési telek, telek, fejlesztési terület, site2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >


Hírek

2009.01.13.
Ingatlan befektetési tippek 2009-re

Forrás: NAPI Online

Nem lesz könnyű év az idei a befektetések szempontjából sem. Hogyan lehet csökkenthetjük a kockázatot, és mivel növelhetjük a hozamot? Tippadó az Elephant Holding.


Mitól óvakodjunk 2009-ben?

- 2009-ben is kerüljük a romantikus falusi házakat, az ország rejtettebb zugaiban lévő nyaralókat. Még akkor is, ha látszólag nagyon olcsón is kínálják ezeket. Később nagyon nehéz lesz az értékesítés. És persze óvakodjunk a paneltől, legyen az a fővárosban, vagy vidéken.

A részvényekben és a befektetési alapokban megingott bizalom, vállalkozás alapítására sem a legmegfelelőbb a gazdasági klíma, ezért a válság idején sokan keresik a minél biztonságosabbnak tartott lehetőségeket, vagyis az ingatlant. Ugyanakkor azok is sokan lesznek, akik el akarnak adni.

Idén joggal számíthatunk arra, hogy a befektetési piac jelentősen átrendeződik. A használt lakások piacán a kínálat felé billenhet el a mérleg nyelve, az új építésűeket tekintve azonban többé-kevésbé kiegyensúlyozott lesz a kereslet és a kínálat viszonya - mondja Zelei Zoltán, az Elephant Holding Zrt. értékesítési vezetője.

Hol várható árcsökkenés?

Több elemzés rámutatott, hogy csökkenésre a használt lakások körében számíthatunk. Ha újépítésű lakásban gondolkozunk érdemes minél hamarabb - még bevezető áron - beszállni a most induló projektekbe.

Vidék vagy főváros?

A válság hatására tovább nyílik az olló a vidék és a főváros között, ezért 2009-ben is érdemes az ingatlan portfoliót Budapesten tartani, jóllehet a lakás és telekárak esetenként jelentősen magasabbak, mint vidéken, de a fővárosi lakásokat sokkal könnyebb értékesíteni és a későbbi árnövekedés szempontjából befektetésként is nagyobb perspektívát jelentenek.

Lakás vagy ház?

Nehéz gazdasági helyzetben elmondható, hogy a korszerű lakás (nem panel) jobb befektetési választás, mint a családi ház. A házak hátránya a magasabb ár, a nehézkesebb értékesíthetőség, valamint az, hogy a piacon lévő kertes házak legtöbb esetben az építtető, tulajdonos sajátos ízlését és igényeit tükrözik.

A hazai házépítésben nem alakult ki egységes struktúra, stílusok, elrendezés és a minőségi szabványok is nagymértékben változtak az elmúlt évtizedekben. Ezzel szemben a lakások, főleg a nagy beruházó kivitelezésében készülő újépítésűek minőségi kérdésekben is sokkal egységesebb színvonalat képviselnek, jobban értékesíthetők, kevesebb karbantartási költséget igényelnek.

Milyen lakást vegyünk?

Válság idején különösen fontos, hogy olyan lakást vegyünk, melynek a használati értéke és forgalom képessége még a krízis elmélyülése esetén is megmarad. A legbiztosabb tipp a Budapesti 2-3 szobás újépítésű lakás, amit szinte minden körülmények között lehet értékesíteni.

Elhelyezkedés?

A budapesti ingatlanok közül még a jelenlegi helyzetben is jó befektetésnek ígérkezik a belváros, de az M0-ás mentén újonnan megépülő városrészek ingatlanjai is kedvező lehetőségeket ígérnek.

Kezdőlap | Szolgáltatásaink | Bemutatkozás | Kapcsolat | Eladó telkek | Kiadó telkek | Ingatlanfelvétel