TELEKINFO.COM - építési telkek, fejlesztési területek Budapesten és környékén - construction sites in Budapest, Hungary - építési telek, telek, fejlesztési terület, site2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >


Hírek

2009.01.20.
A béke szigetei az ingatlanpiacon

Forrás: NAPI Online

Miközben világszerte sorra durrannak ki az ingatlanlufik, a luxuslakások iránti érdeklődés viszonylag stabil maradt. Egyelőre nem látszik komolyabb leárazás, és a szakértők nem is várják ezt a következő hónapokban.

A luxusingatlanok európai piacán 1 millió euró környékén kezdődnek az árak, de az igazán fényűző otthonok 3,5-5 millió eurótól indulnak, sőt, kivételes esetben akár 125 millió eurónál is többet fizettek egyes esetekben a legfelkapottabb házakért, amelyek főleg Francia- és Spanyolországban találhatóak - írja az orosz Pravdában Jens Fischer, a Private Residences - Luxury Real Estate Group pénzügyi és jogi vezetője.

Ha valahol, az orosz szupergazdagok körében valóban van kereslet a kiemelkedő értékű ingatlanok iránt. A Merrill Lynch és a Capgemini 2007-es felmérése szerint 9,5 millió szupergazdag élt a földön, akik luxusingatlanok potenciális vásárlóinak tekinthetők, míg 2003-ban még csak 7,2 milliónyian voltak. A többlet zömét indiai, kínai és orosz újgazdagok adják.

A piac stabilitását az adja, hogy a luxuslakásokat a drága sportkocsik, jachtok vagy ékszerek piacához hasonlóan kevésbé befolyásolja a gazdasági válság nyomán föllépő pénzzavar, és a piacokat súlytó forráshiány. A kiemelkedő árú és presztízsű házak vásárlói nem szorulnak jelzáloghitelre, míg az átlagos lakások árának 90 százalékát a pénzintézetek finanszírozzák hitel formájában. Emellett a bankok türelmesebbnek és megengedőbbeknek tűnnek kiemelt ügyfeleikkel szemben.

Az öreg kontinensen különösen Zürich és Genf térségében, a Tiroli Alpokban, München körzetében, Dél-Franciaországban, a spanyol Baleári-szigeteken és Marbellán, bizonyos észak-olasz és szardíniai, valamint egyes brit körzetek luxusingatlanpiaca marad viszonylag érintetlen az általános folyamatoktól. Bár az árak az elmúlt évtizeddel szemben évente már csak egy számjegyű százalékkal emelkednek, és az ügyfelek is megfontoltabban döntenek a vásárlásról, a kereslet nem tűnnik gyengülni.

A helyi sajátosságok azonban okozhatnak zavarokat a leginkább felkapott körzetekben is. A spanyol Marbellán például korrupciós ügyek némi árcsökkenést okoztak. Az építési engedélyek, különösen közvetlenül a tengerparton, már évekre előre ki vannak adva, de a helyi hatóságok gyakran a spanyol törvényeknek nem megfelelő módon jártak el, ez pedig számos engedély visszavonásához vezetett. Nem érinti ez a probléma a parttól néhány percnyi autóútra, a hegyekben levő, kiváló panorámával rendelkező ingatlanokat, amelyekhez magas szintű szolgáltatásokat is ajánlanak a fejlesztők.

Ezeken a helyeken az orosz befektetők egyre nagyobb számban jelentkeznek vevőként. Különösen Marbella és a Baleári-szigetek, valamint Zürich térsége közkedvelt az orosz gazdagok körében - nem függetlenül a stabil áraktól, a nemzetközi környezettől, valamint a jó légiközlekedéstől. Míg ezeken a területeken afféle második otthonok épülnek, leginkább a gazdag üzletemberek pénzéből és számára, addig Dél-Franciaországban az időszakosan használt nyaralók száma emelkedik, főleg a sztárok és hírességek vezetésével.

Az ingatlanpiacot a buborékok világszerte tapasztalható kidurranása ellenére még mindig sokan tartják jó befektetésnek hosszú távon. A pénzügyi szektor gyengélkedése és a tőzsdék folytatódó mélyrepülése mellett a luxusingatlanok továbbra is viszonylag stabil befektetést jelenthetnek a kamatokat, részvény- és nyersanyagpiaccal összevetve - nem beszélve a biztonságról.
Kezdőlap | Szolgáltatásaink | Bemutatkozás | Kapcsolat | Eladó telkek | Kiadó telkek | Ingatlanfelvétel