TELEKINFO.COM - építési telkek, fejlesztési területek Budapesten és környékén - construction sites in Budapest, Hungary - építési telek, telek, fejlesztési terület, site2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >


Hírek

2009.05.12.
Padlón az ingatlanlízing

Forrás: Ingatlan.com

A lízingpiac általános visszaeséséből a második legnagyobb szegmens, az ingatlanlízing is kivette a részét: a tavalyi azonos időszakban még megközelítőleg 40, addig az idei első negyedévben mindössze 16,8 milliárd forint értékben kötöttek ilyen jellegű üzleteket. Lakáslízingként pedig az idén alig 4 milliárdot helyeztek ki a finanszírozók, szemben a tavalyi első negyedévben kölcsönadott több mint 11 milliárd forinttal – olvasható a Világgazdaság cikkében.

A közeljövőre nézve sem sok jóra számítanak: a Magyar Lízingszövetség 20 százalékos piacszűküléssel számol az új ingatlanok értékesítésénél. Az ingatlanok forgalmi értékének csökkenése a piac mintegy 10, míg a hitelezési feltételek szigorodása további 5-10 százalékos apadását okozza. Emellett az önerő is emelkedik.

A piaci zuhanást nem kompenzálja a szabályozási környezet, pedig a bankok hitelezési aktivitásának csökkenése miatt a kis- és középvállalatok számára például az ingatlanvisszlízing lenne az egyetlen jó megoldás. A kis- és középvállalkozások 60 százaléka saját tulajdonú ingatlanban működik, így ez lenne most az egyetlen forrásbevonáshoz használható fedezetük. Ezt azonban a dupla illetékfizetési szabályozás nehezíti meg. A vállalkozásnak először akkor kell illetéket fizetnie, amikor az ingatlan a birtokába kerül, másodszor pedig a futamidő végén.

A megváltozott piaci körülmények miatt egyébként lelassul a lízing egyik fontos előnyeként számon tartott gyors elbírálás és rugalmas ügyintézés, illetve egyre hosszabb a bevizsgálási idő.

Kezdőlap | Szolgáltatásaink | Bemutatkozás | Kapcsolat | Eladó telkek | Kiadó telkek | Ingatlanfelvétel