TELEKINFO.COM - építési telkek, fejlesztési területek Budapesten és környékén - construction sites in Budapest, Hungary - építési telek, telek, fejlesztési terület, site2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >


Hírek

2009.05.26.
Mentőöv nélkül a lakásépítés

Forrás: NAPI Online

Minek kell történnie ahhoz, hogy a politikai döntéshozók tegyenek a lakásépítési ágazat zuhanórepülése ellen? - teszi fel a kérdést a Társaság a Lakásépítésért Egyesület. A statisztikai adatok még nem mutatják, hogy lakásépítési projektek 2009 évben alig indulnak, jórészt a korábbi projektek befejezése történik. A drasztikus visszaesés csak a későbbi időszakok statisztikáiban fog megjelenni.
Megáll a lakáspiac

A Társaság a a Lakásépítésért Egyesület prognózisa szerint állami beavatkozás nélkül 2009-ben 25 ezer, 2010-ben mindössze 15 ezer új lakás építésére lehet számítani.

Minek kell történnie ahhoz, hogy a politikai döntéshozók tegyenek a lakásépítési ágazat zuhanórepülése ellen? - teszi fel a kérdést közleményében a Társaság a Lakásépítésért Egyesület (TLE) a KSH legutóbbi gyorstájékoztatója láttán. A KSH adatok szerint a lakásépítési ágazatot tartalmazó „épületek építése ágazatban" 2009 első negyedévében 7,9 százalékos visszaesés volt. Ebben az összehasonlításban az „egyéb építés ágazat" viszont 2,8 százalékkal növekedett. Látható, hogy az építésgazdaságon belül a lakásépítési ágazat külön utat jár be, folyamatosan negatív számokat produkál, ellentétben az egyéb építésgazdasági ágazatokkal, vagyis az építésgazdaságon belül a lakásépítési ágazat válsága a legnagyobb.


A TLE szerint ugyanerre utal, hogy a lakásépítési ágazatot tartalmazó „épületek építése ágazatban" 2008. március és 2009. március összevetésében 0,5 százalékos visszaesés volt, az „egyéb építés ágazat" viszont 9,3 százalékkal növekedett. A KSH jelentés összegzése szerint az építőipar egészét jellemző „építőipari termelés" volumene 2008 márciusát és 2009 márciusát összevetve 3,5 százalékkal növekedett. A GKI elemzője szerint ez azzal indokolható, hogy a 2008. március havi számok kirívóan alacsonyak voltak. Így az alacsony bázishoz képest sikerült ezt a csekély növekedést elérni a teljes építőiparnak - illetve a lakáságazatnak ehhez az alacsony bázishoz képest „sikerült" ilyen csekély visszaesést produkálni.

Visszaigazolja a lakásépítési ágazat mélyrepülését a lakásépítési ágazatot tartalmazó „épületek építése ágazatban" a megkötött szerződések volumenének 22,8 százalékos csökkenése is, amelyből a következő időszakban történő munkálatok értékére lehet következtetni - hangsúlyozza a TLE, hozzátéve, hogy mindemellett az egyéb építményekre (ide sorolhatók az út-, vasút-, közműberuházások) vonatkozóan a szerződés állomány 40,2 százalékkal nőtt.

A lakásépítési ágazat kilátástalan helyzetét jelzi, hogy semmilyen mentőövet nem kap, ellentétben az építésgazdaság egyéb ágazatainak szóló 1.800 milliárd forintos élénkítő csomaggal. A lakásépítési ágazat helyzetét tovább rontja, hogy a szocpol és a kamattámogatások megszűnése nem csak a használt lakások vásárlására, hanem az építésekre, újlakás vásárlásokra is kiterjed - emeli ki a TLE.
Kezdőlap | Szolgáltatásaink | Bemutatkozás | Kapcsolat | Eladó telkek | Kiadó telkek | Ingatlanfelvétel