TELEKINFO.COM - építési telkek, fejlesztési területek Budapesten és környékén - construction sites in Budapest, Hungary - építési telek, telek, fejlesztési terület, site2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >


Hírek

2009.07.21.
Megszűnt az érdeklődés a tetőtéri ingatlanok iránt: bajban lesznek a belvárosi bérházak

Forrás: ujlakaspiac.hu

A válság hatására jelentősen csökkent a belföldi kereslet a tetőtéri lakások piacán – derült ki az Indotek-Csoport jelentéséből. Némi mozgást a szegmensben csupán a külföldön dolgozó magyar munkavállalók befektetési jellegű vásárlásai hoznak. Mivel a belvárosi bérház-felújítások forrása jelentős részben a tetőtér-beépítésekből származik, leállásuk esetén az érintett lakóközösségek komoly üzemeltetési zavarokkal szembesülhetnek a közeljövőben.

Szinte teljesen megszűnt a belföldi kereslet az egy évvel ezelőtt még kiemelkedő eredményeket produkáló tetőtéri lakások piacán – nyilatkozta Oláh Tibor, a Terézvárosban 6 ezer négyzetméter padlástér-tulajdonnal rendelkező In-Construction Kft. fejlesztések előkészítésével foglalkozó projektvezetője. Tavaly a lakásingatlan-piac egyetlen szegmense volt a tetőtereké, ahol a kereslet kis mértékben ugyan, de meghaladta a kínálatot. A négyzetméterenkénti 1 millió körüli és afölötti árú lakások iránt inkább külföldi, míg a félmilliósok iránt főleg belföldi igény volt jellemző. Ez a fokozott érdeklődés a hazai vásárlók elmaradása miatt mára a múlté. Jelenleg a vállalkozás tulajdonában lévő 6 ezer négyzetméterből csupán 2 ezer négyzetméteren zajlik építkezés.

A cég tapasztalata az, hogy a tetőtéri beruházásokat jelenleg a külföldön dolgozó, magyar állampolgárok tartják életben. A fizetésüket külföldi valutában kapó és megtakarításaikat is abban tartó magyarok körében a belvárosi, tetőtéri lakások egyre népszerűbb befektetési vagy lakhatási formának számítanak, ma már ők teszik ki a megrendelők többségét. Döntésükben a gyenge forint biztosította átváltási nyereség és a csökkenő kereslet nyomán kialakult rugalmasabb árak játsszák a főszerepet. A két tényezőnek köszönhetően 20-25 százalékos vételárcsökkentést is elérhetnek, amellyel a külföldi betéti kamatok hozamait és az ingatlanpiac válság utáni, árkorrekciós várakozásait figyelembe véve, hosszabb távon jelentős nyereséget érhetnek el a befektetők.

A tetőtéri piac belföldi kereslet lassulása nagyon rossz hír a társasházaknak. A belvárosban az utóbbi években a padlástér értékesítése vált a ház- és közműfelújítások elsődleges forrásává. Tekintettel a közel százéves épületek külső és a falakon belüli állapotára, a forrás elapadása a rehabilitációs munkák leállásához és soha nem látott, tömegesen jelentkező működési zavarokhoz vezethet, ami a cég szakértőjének becslése szerint, a belső kerületek házállományának 20-30 százalékát érintheti.
Kezdőlap | Szolgáltatásaink | Bemutatkozás | Kapcsolat | Eladó telkek | Kiadó telkek | Ingatlanfelvétel