TELEKINFO.COM - építési telkek, fejlesztési területek Budapesten és környékén - construction sites in Budapest, Hungary - építési telek, telek, fejlesztési terület, site2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >


Hírek

2010.04.28.
Még rövidebb pórázra fogják a hitelközvetítőket: megtisztul a szakma

Forrás: ingatlan.com

Az ügynökök segítségével sok olyan ügyfél is hitelhez jutott, aki egyébként a banktól közvetlenül nem kapott volna kölcsönt, mert nem felelt meg a kritériumoknak. Az ügynököt a jutalék hajtotta, a hitelek kockázata pedig már nem az ő problémája volt. Már az idén is szigorítottak a rájuk vonatkozó törvényen, s jövőre még kevesebben maradhatnak a szakmában. Az ingatlanmagazin.com megkérdezett erről egy hitelközvetítőt is.

A cikk szövege itt folytatódikh i r d e t é s
A CIB Bank a minap úgy döntött, hogy a jövőben nem akar ügynökökkel dolgozni, csak közvetlenül tartja a kapcsolatot az ügyfeleivel, annak ellenére, hogy tavaly az ingatlanhiteleik 65 százalékát közvetítők hozták - számolt be az MR1-Kossuth Rádió. Az ügynököket fokozatosan építették le, ugyanis már a válság kitörésekor, amikor a hitelek elkezdtek bedőlni, látszott, hogy gondot okoz, ha nincs a banknak közvetlen kapcsolata az ügyfeleivel - mondta a rádiónak Lamboy Judit ügyvezető igazgató. A többi bank nem szakított ugyan az ügynökökkel, de a többség azért leépítette a nem megfelelően működő közvetítőket.

Sojnoczki József, a CreditHungary ügyvezetője lapunknak elmondta, hogy a CIB-en kívül a többi bank folyamatosan bővíti a kapcsolatait a hitelközvetítő cégekkel, növeli közvetítői hálózatát. Ilyen nagybank például az Erste, mely komoly sikereket ért el a hitelközvetítői hálózatokkal. Ők komolyan is veszik ezeket a szakmai kapcsolatokat, hiszen a közvetítők készítik elő az ügyleteket a bankok számára – tette hozzá.

A gazdasági válság egyébként megszűrte a közvetítőket, valamint az év elején sor került a piac szabályozására is. Januártól törvény mondja ki, hogy ha egy ügynök egy bankot képvisel, azaz úgynevezett függő közvetítő, akkor a bank felel érte. Ha pedig több bank megbízásából jár el, azaz független közvetítő, akkor több ajánlatot is be kell mutatnia, és ő maga felelős a téves tanácsadásért, ezért felelősségbiztosítással kell rendelkeznie. Nagyon fontos az is, hogy az ügynököt a bank fizeti, tehát tilos pénzt kérnie az ügyféltől – sorolta Koch András, az Unicreditbank igazgatója a rádiónak nyilatkozva. Sojnoczki József ehhez hozzátette, hogy ezen túl 2010. szeptember 30-ig minden hitelközvetítő cégnek a PSZÁF-nél regisztrálnia kell magát.

Szeptembertől egyébként a jutalék rendszere is változik: a pénzt már nem egyszerre, hanem hosszabb távon fizetik ki a közvetítőknak, és a hitel minőségétől is függ majd, mennyit kaphat az ügynök. Jövő januártól pedig csak megfelelő szakmai képesítéssel dolgozhat valaki hitelközvetítőként.

Sojnoczki szerint a szigorítások jót tesznek és jót fognak tenni a hitelközvetítői szakmának, mivel megkövetelik a minőségi és a felelősségteljes munkát a közvetítő cégektől. Ezen túl hosszú távon a hitelközvetítői szakma megtisztulását is elősegítik. Szerinte azok a cégek, melyek ezek után is a piacon tudnak maradni, s megfelelnek a szakmai előírásoknak, biztosan felelősségteljes, minőségi munkát fognak végezni, s felkészülten állnak a hitelt felvevő ügyfelek rendelkezésére.

Kezdőlap | Szolgáltatásaink | Bemutatkozás | Kapcsolat | Eladó telkek | Kiadó telkek | Ingatlanfelvétel