TELEKINFO.COM - építési telkek, fejlesztési területek Budapesten és környékén - construction sites in Budapest, Hungary - építési telek, telek, fejlesztési terület, site2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >


Hírek

2010.05.18.
Vége az ingatlanpiaci válságnak! Lassul az árcsökkenés

Forrás: ingatlan.net

Kikecmeregni látszik a gödörből a lakáspiac, s hamarosan a bankok is normálisabban fognak kommunikálni az ügyféllel, ha megfogadják a most bemutatott kutatás eredményét.
Ki, miért, hol vett fel hitelt?

Már nem kell sokat várni, s normalizálódni kezdenek az ingatlanárak – legalábbis ezt állította Valkó Dávid az Otthon Centrum vezető elemzője azon tájékoztató beszélgetésen, ahol a Bellresearch Kutatási és Tanácsadó Kft. prezentálta az Otthon Centrum és az Ingatlan.net támogatásával készült ingatlanhitelezési felmérését.

A cég fókuszcsoportos kutatása során elsősorban arra kereste a választ, hogy ki, miért, hol vett illetve vesz fel lakáshitelt. A kft. a válaszok alapján arra az eredményre jutott, hogy mostanság sokkal tudatosabbak az emberek az új otthonukat illetőleg, ugyanis ma már mindenki ismeri a hitelezés buktatóit –mondta Harsányi Gábor a Bellresearch kutatási osztályvezető. Ezt a tudatosság viszont nem csak a hitelezésnél, hanem a vásárlásnál is fennáll. A kutatás megkérdezettjei határozottan állították, hogy nem az ár, hanem a környék a legfontosabb új ingatlan vásárlásakor. Persze a megálmodott környéken lévő kiszemelt tulajdonhoz, sokaknak tőkére van szüksége. Ekkor viszont a vásárlónak fel kell, vagy fel kellene vennie hitelt. Csak épp mostanában már ez egyre nehezebb, ugyanis szigorodtak a szabályok. Akinek pedig euró- vagy svájci frankban van hitele, annak súlyos csapást jelent, hogy a bankok rugalmatlanok a hitelkiváltással kapcsolatos módozatokat illetően, sőt a szerződésmódosítás során súlyos összegeket is elkérnek.
Új lehetőség a lakhatásra

A fent említett nehéz hiteligénylési feltételekkel vagy a váltással kapcsolatos kijelentést Valkó Dávid is megerősítette. A vezető elemző viszont beszámolt arról, hogy az új építésű ingatlanoknál ma már nem egy, s nem kettő olyan ajánlattal találkozni, ahol megjelentek az úgynevezett fejlesztői hitelek, és bérlettel kombinált konstrukciók. Ekkor a vevők lényegében egy minimális (15-20 százalékos) önerő befizetés után azonnal beköltözhetnek a lakásba, amelyekre azután az eladó 1-2 éves bérleti szerződést köt. A lakás teljes vételárát pedig csak a bérleti szerződés lejárt után kell megfizetni. Ráadásul mivel ma már a beruházóknál újra az másfél-kétszobás lakás a sláger, illetve új lakásoknál is elterjedt az alku, ezért az áruk is elérhetővé vált. Valkó Dávid egyébként kitért a használt lakások piacára is: ezzel kapcsolatban a szakértő elmondta, hogy most még olcsón lehet lakáshoz jutni, de ez a helyzet néhány területen hamarosan változhat. Ez a kijelentést támasztja alá az Otthon Centrum tapasztalata is, mely szerint a cégnek a tavalyi mélypont után az idei év jól indult, sőt idén megközelítőleg 5 százalékos forgalmi bővülést vár a piac egészét tekintve. Emellett az árak csökkenése összességében lassult, vagy néhol akár stagnálásba váltott, így jogosnak tűnik az optimizmus.

Rossz a bankok kommunikációja

Az optimizmus a hitelek terén is megmutatkozik, ugyanis az emberek várják azt a hitelezési formát, amely a biztonságot jelenti – így lehetne összefoglalni azokat a véleményeket, melyeket a fókuszcsoport adott a Bellresearch kutatása során. A legnagyobb biztonságot egyébként a válaszadók többsége a forinthitelekben látja: ezt támasztja alá, hogy bár ezeknek nagyobb a kamata, mégis a kiszámíthatóság miatt egyre többen választják. A Bellresearch egyébként megállapította azt is, hogy a hitelkérelmezők mai napig nincsenek tisztában a biztos védelmet nyújtó kiegészítő szolgáltatásokkal. Ennek viszont az az elsődleges oka, hogy a bankok rosszul kommunikálnak: a megkérdezettek zöme rácsodálkozott olyan létező biztosítási formákra, mint törlesztési-, keresőképtelenség-, egyéb átmeneti nehézség esetén köthető biztosítás.

Tisztulás a hitelközvetítők között

A hitelpiac “mumusai”, azaz a hitelközvetítők, voltak, vannak, s lesznek is. Ezen a porondon viszont csak azok tudnak megmaradni, akik a tevékenység végzéséhez előírt szigorításokat könnyedén be tudják tartani. A szakma egyébként nagyon várja a tisztulás eredményét, amely egy magasabb ügyfélminőséget is magával hoz. Hitelközvetítőkre ugyanis szükség van: ők például általában több pénzintézet termékeit értékesítik, így az ügyfelek komplex palettából választhatnak, s ez jó az ügyfélnek – hangzott el a mai tájékoztató beszélgetésen -, de csak akkor, ha a közvetítő kellően felkészült és segítőkész. Épp ezért szükséges és elengedhetetlen, hogy mindazok, aki ezzel a területtel foglalkoznak, képesek legyenek az egyéni érdekeiket háttérbe szorítani, azaz ne azt a hitelintézetet ajánlják, ahová a szívük és érdekük miatt küldik a hitelre vágyókat.

Kezdőlap | Szolgáltatásaink | Bemutatkozás | Kapcsolat | Eladó telkek | Kiadó telkek | Ingatlanfelvétel