TELEKINFO.COM - építési telkek, fejlesztési területek Budapesten és környékén - construction sites in Budapest, Hungary - építési telek, telek, fejlesztési terület, site2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >


Hírek

2012.01.13.
Nem jártak jól a végtörlesztők

Forrás: Portfolio.hu

A végtörlesztők ötöde új hitelt kapott. Az adósok nagy része inkább havi sok ezer forintos többletterhet is vállal, csak hogy saját bankjánál maradjon, pedig ha váltottak volna, jobban jártak volna.

A forinthitelből törlesztő devizahitelesek csaknem fele saját bankjánál maradt annak ellenére, hogy biztosan kijelenthető, nagy részük egy másik hitelintézetnél jobban járt volna, sőt a bankok döntő része a náluk maradó ügyfeleket nem is részesíti jelentős anyagi előnyben. A leggyakoribb kedvezmény talán a közel 30 ezer forint költségű értékbecslés elengedése a saját ügyfelek számára. Az ügyfelek „röghöz kötöttsége” miatt így nem alakult ki igazi kamatverseny sem a bankok között. Pedig akár harmadával is magasabb lehet a törlesztőrészlet csak amiatt, ha valaki nem a legolcsóbb, hanem az egyik legdrágább hitelintézetet választotta. Egy ötmillió forintos hitelösszegű, végtörlesztési céllal felvett húszéves jelzáloghitel törlesztőrészlete például 9%-os hiteldíj mellett 45 ezer, 14%-os hiteldíj mellett viszont csaknem 59 ezer forint, hogy a szélsőségesebb példákat ne is említsük.


A megemelkedett, nem egy esetben 12% fölötti hiteldíjjal elérhető forintkamatok következménye, hogy sokan a forinthitelből történő végtörlesztés helyett inkább úgy döntenek, nem végtörlesztenek. Ha például a jelenleg jellemző frankárfolyamot (közel 260 forint) és elérhető hiteldíjat (közel 13%) vesszük alapul, akkor a hitel havi törlesztőrészlete mindössze három százalékkal csökken a forinthitelből történő végtörlesztéssel, az akár 100-200 ezer forintos kezdeti egyszeri költségeket figyelembe véve pedig nem beszélhetünk megtakarításról. A forinthitelből végtörlesztők döntése ezért nagyban függ az árfolyam- és kamat-várakozásoktól. Ha például valaki hosszú távon 8%-os forinthitel-díjjal és 280 forintos frankárfolyammal számol, akár 36%-kal is alacsonyabb lehet a forinthitel törlesztőrészlete a meglévő frankhitelénél, ha viszont valaki 14%-os forinthitel-díjra és 180 forintos frankárfolyamra számít, a fonthitel törlesztőrészlete 49%-kal magasabb lesz a forinthitelénél. Általánosságban igaz, hogy a forinthitelből történő végtörlesztéssel az ügyfél kamatkockázatra konvertálja árfolyamkockázatát, a csökkentett tartozásnak köszönhetően azonban a legnagyobb valószínűsséggel még mindig 5-10%-kal alacsonyabb havi teherrel jár az új forint-, mint a frankhitel.

Kezdőlap | Szolgáltatásaink | Bemutatkozás | Kapcsolat | Eladó telkek | Kiadó telkek | Ingatlanfelvétel