TELEKINFO.COM - építési telkek, fejlesztési területek Budapesten és környékén - construction sites in Budapest, Hungary - építési telek, telek, fejlesztési terület, site2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >


Hírek

2012.09.10.
Erősödhet az ingatlanvásárlási kedv

Forrás: Világgazdaság online

Az idén meghaladhatja a 90-100 ezret az ingatlanpiaci adásvételek száma az év elejei végtörlesztési rohamnak, valamint az augusztus óta elérhető állami kamattámogatású lakáshitelnek köszönhetően – derül ki az OTP Ingatlanpont legfrissebb előrejelzéséből az OTP Ingatlanpont. A kamattámogatás visszahozhatja az ingatlanpiacra a hiteles vásárlókat, akik a válság berobbanásával gyakorlatilag eltűntek az elmúlt években – írja a Világgazdaság.
Cimkék: gazdaság , ingatlanpiac ,
Erősödhet az ingatlanvásárlási kedv

Már szeptembertől havi ezer körüli többlet adásvételt eredményezhet az ingatlanpiacon az állami kamattámogatású lakáshitel, amely augusztus közepén jelent meg a bankok kínálatában – derül ki az OTP Ingatlanpont piaci előrejelzéséből. „Érezhetően felpörgetheti az év utolsó négy hónapjában az ingatlanpiacot a kamattámogatott lakáshitel, s mivel a január is kimondottan erős volt a végtörlesztési hajrá következtében, így 2012-ben az ingatlanpiaci adásvételek száma összességében elérheti a 90-100 ezret is, a tavalyi 85-90 ezer tranzakció után” – véli Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója. A várt forgalombővülést elsősorban az eredményezheti, hogy a támogatás által biztosított kedvező kamatszintek hatására visszatérhetnek a finanszírozást hitellel kiegészítő vásárlók az ingatlanpiacra, akik a válság berobbanását követően gyakorlatilag eltűntek.

„A válság előtti években az ingatlan-adásvételek nagyságrendileg 65-70 százaléka volt részben hitelből finanszírozott, a maradék pedig készpénzes. Ez az arány 2009-re pont a fordítottjára változott, tavaly pedig már alig 15 százalék volt a pénzintézeti finanszírozást is igénylő vevők aránya. A támogatott lakáshiteltől most azt várjuk, hogy ismét visszatérnek a hitelből vásárlók az ingatlanpiacra, az arányuk 30 százalék körülire nőhet jövőre, már csak azért is, mert bővült a támogatásra jogosultak köre – 35 év felettiek és akár egyedülállók számára is elérhetővé vált-, és használt lakóingatlan vásárlására is igénybe vehető az új konstrukció” – magyarázza Kosztolánczy György.

Összességében úgy véli, hogy a Magyarországon tavaly megvalósult 85-90 ezer ingatlan-adásvételnek akár 5 százalékát is kiteheti az állami otthonteremtési kamattámogatás következtében remélt lakóingatlanpiaci keresletbővülés. Az állami mankót új lakás vásárlásához, építéséhez, illetve használt lakóingatlan vásárlásához vagy korszerűsítéséhez lehet igénybe venni. A kamattámogatás öt évre jár, mértéke évről-évre csökken, különböző módozatai pedig széles választási lehetőséget hagynak azoknak, akik a segítségével vásárolnának ingatlant. Új lakás vásárlására maximum 10 millió forint hitelt lehet állami kamattámogatással igénybe venni, és feltétel, hogy az ingatlan vételára, illetve építés esetén a bekerülési költsége áfával, telekár nélkül ne haladja meg a 30 millió forintot. „Vidéken szinte bármilyen új építésű lakás vagy ház beleférhet ebbe a keretbe, de Budapesten is elegendő lehet ez az összeg egy 60-80 négyzetméteres lakóparki lakásra pl. a IX., XI., VIII. kerületekben” – véli Kosztolánczy György.
Kezdőlap | Szolgáltatásaink | Bemutatkozás | Kapcsolat | Eladó telkek | Kiadó telkek | Ingatlanfelvétel