TELEKINFO.COM - építési telkek, fejlesztési területek Budapesten és környékén - construction sites in Budapest, Hungary - építési telek, telek, fejlesztési terület, site2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >


Hírek

2013.02.03.
Most jó biznisz a lakásbefektetés

Forrás: Duna House

A tavalyi év első felében sok befektető vásárolt lakást, a másik oldalon a végtörlesztés időszakában sokan váltak ingatlantulajdonosból albérlővé. Alacsonyak az árak, nő az albérleti piac.

2011 év végén és a tavalyi év elején, vagyis a végtörlesztési időszak alatt sokan úgy szabadultak devizahitelüktől, hogy eladták az ingatlanjukat. A “víz alatti” adósoknak, – vagyis azoknak, akiknek a hiteltartozásuk nagyobb lett időközben, mint a lakás piaci értéke – a végtörlesztés jó alkalom volt a terhektől való szabadulásra.

Ha egy panellakás havi törlesztő részlete meghaladja a 100 ezer forintot (és ez nem ritka a devizahitelesek esetében) elgondolkodtató alternatíva a már 50 ezerért elérhető bérlet.

Egy jellemzően 2012. év első felében érkező befektetői hullám sok esetben éppen ezt a csoportot segítette vásárlásaival, majd bérbeadásaival. A DH 2012-es adatai alapján azt vette górcső alá, hogy egyes nagyobb forgalmú településeken milyen ingatlanokat vettek ki az albérlők, s egy ilyen lakásnál mekkora éves hozamra számíthat a tulajdonos. A számítások ideális esetre készültek, nem számoltak az esetleges költségekkel és a kiadatlan hónapokkal, amikor a paneltulajdonosok járhatnak rosszabbul a magasabb rezsiköltségek miatt.

Az elemzésből kiderül, az átlagos panellakás bérbeadással elérhető éves hozama 7,6 százalék, a téglaépítésűeké 6,7 százalék. Budapesten a legjobb, 8,2-8,8 százalék közötti hozamot – átlagosan és ideális feltételek mellett – a harmadik, a negyedik, tizedik és tizennegyedik kerületi panellakásokkal realizálhatták a befektetők, 7,5-8 millió forint körüli invesztíció mellett.

A legrosszabb – 3,9 százalékos – megtérüléssel a negyedik és a huszonkettedik kerületi téglalakások bérbeadói kalkulálhattak.

Vidéken szinte mindenhol 7-8,5 százalék közötti megtérülést érhettek el a lakástulajdonosok – egyedül Nyíregyházán nem érte el a 6 százalékot a hozam – s a legtöbb városban a panellakások hozama meghaladta a téglaépítésűn elérhető mértéket.Cimkék: albérlő , lakástulajdonos , Duna House , lakáspiac , befektetés

Kezdőlap | Szolgáltatásaink | Bemutatkozás | Kapcsolat | Eladó telkek | Kiadó telkek | Ingatlanfelvétel