TELEKINFO.COM - építési telkek, fejlesztési területek Budapesten és környékén - construction sites in Budapest, Hungary - építési telek, telek, fejlesztési terület, site2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >


Hírek

2013.03.10.
Csökkent a lakáseladások száma

Forrás: MTI

Az idén februárban 6179 lakás cserélt gazdát Magyarországon, ami 31 százalékos csökkenés tavaly februárhoz képest, ám a valós bázisnak tekinthető 2011. évi februári adásvételnél több - közölte a Duna House ingatlan franchise hálózat pénteken az MTI-vel.

2012 februárja rendkívülinek volt mondható, ugyanis a végtörlesztés okozta felfokozott vevői aktivitás és a befektetői hullám még éreztette a hatását - fejti ki a Duna House a friss adatok kapcsán. A 2011-es évvel viszont már jól összevethető az idei adat: két éve ugyanekkor csupán 1,3 százalékkal volt csendesebb a piac és az első két hónap is csak 2,7 százalékkal volt mérsékeltebb az ideinél. Idén februárban januárhoz képest több mint 14 százalékkal emelkedett a lakás adásvételek száma.

A keleti országrészben 10 ezer forinttal drágább négyzetméter áron - 123 ezer forintért - vették a paneleket az év második hónapjában, mint nyugaton, bár a fajlagos átlagár az utóbbiban volt magasabb, 6,4 millió forint. A tégla lakások esetében azonban fordított a helyzet, a 187 ezres négyzetméterenkénti ár 20 százalékkal magasabb, mint a keleti oldalon mért átlag.

Budapesten a budai oldalon 300 ezer forint feletti átlagértéket mutattak a téglaépítésű ingatlanok, de a belváros is megközelítette ezt az értéket 298 ezerrel. A pesti oldalon 211 ezer forint/négyzetméter átlagon vásároltak februárban.

Kissé eltérő képet mutat a közép-magyarországi és a vidéki régió a megvásárolt ingatlanok minőségét illetően. Budapesten 39 százalék, Pest megyében 35 százalék volt a kiváló minőségű ingatlanok aránya az összes eladottból, vidéken ez csupán 27 százalékot mutat. Nyugat-Magyarországon 39 százalék volt a felújítandó, vagy éppen lakható kategória aránya, ugyanez Közép-Magyarországon csupán 33 százalékot tett ki.

A 2012. februári tranzakciók paramétereivel összehasonlításban látszik, hogy míg a méretbeli preferencia vidéken semmit nem változott, addig egy évvel később, tehát idén februárban a duplájára nőtt az olcsóbb, 50-100 ezer forintos négyzetméterárú kategória aránya.

Pest megyében ennek ellenkezője látszik: a 150 ezer forint/négyzetméter alatti sávok csökkenése mellett szinte duplázódott, 20-ról 39 százalékra nőtt a drágább 150-200 ezer forint/négyzetméter árkategória az egy évvel ezelőttihez képest.


Cimkék: ingatlan; lakás; Duna House; lakáseladás;
Kezdőlap | Szolgáltatásaink | Bemutatkozás | Kapcsolat | Eladó telkek | Kiadó telkek | Ingatlanfelvétel